CANLI YAYINVİDEOLARFOTOĞRAFLAR

Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı 2015

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olan Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı yayınlanmıştır.

Haber tarihi: 09 January 2015 Friday
Bu Haberi Paylaşın

TÜRKİYE BİLARDO FEDERASYONU BAŞKANLIĞI’NA

Bildiğiniz üzere dünyada dopingle mücadeleye ilişkin yetkilendirilmiş en üst kuruluş Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), 2013 yılının Kasım ayında Güney Afrika’nın Johannesburg  kentinde yapılan   4. Dünya Dopingle Mücadele Konferansında 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladığı Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’nı kabul etmiş ve tüm ülkelere bu kurallara uygun şekilde ulusal dopingle mücadele mevzuatlarını hazırlamaları gerektiğini bildirmiştir.

Ülkemizde Mayıs 2011 yılından bu yana dopingle mücadeleye ilişkin tüm süreçleri yürütme ve yönetme konusunda Spor Genel Müdürlüğü’nün de taraf olduğu protokol ile tek yetkili olarak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesindeki Dopingle Mücadele Komisyonu yetkilendirilmiştir. Bu aşamadan sonra da dopingle mücadele konusunda uluslararası kurumlar nezdinde Türkiye’de tek yetkili olarak Komisyonumuz muhatap kabul edilmektedir.

Bu yetkiye dayalı olarak önce Eylül 2011 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı, Dünya Dopingle Mücadele Kurallarıyla uyumlu şekilde hazırlanarak yürürlüğe konmuş, akabinde de WADA’nın 2013 yılının Kasım ayında kabul ettiği Dünya Dopingle Mücadele Kuralları’na uygun yeni talimat çalışmasına başlanmış ve 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olan Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı hazırlanmıştır.

Talimatın hazırlanma sürecinde Komisyonumuz ulusal spor mevzuatı başta olmak üzere diğer hukuki düzenlemeleri dikkate almış, Dünya Dopingle Mücadele Kuralları arasında yer alan değiştirilemez hükümler ile birlikte değerlendirerek ülkemize uygun hale getirmiştir. Bu aşama WADA ile yürütülen ve yaklaşık üç ay süren uzun soluklu bilgi alışverişi ve yazışma trafiği neticesinde her iki tarafı da tatmin eden, uluslararası ve ulusal standartlara azami uygunluk gösteren metin hazırlanmış ve 22 Aralık 2014 tarihli yazı ile metnin son hali WADA tarafından onaylanmıştır.

Ekte yer alan Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı WADA tarafından onaylanmış ve ülkemizde dopingle mücadele konusundaki en temel hukuki metin sıfatıyla 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girmiş ve uluslararası işleyiş, Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu kararları ve diğer tüm yasal metinlere dayalı olarak Federasyonunuz da dahil olmak üzere tüm spor kurumlarının dopingle mücadelede uymak zorunda olduğu kurallar olmuştur.

Bu aşamada Federasyonunuzun ekte yer alan ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/haber_detay.aspx?id=9adresli internet sayfasında da yayınlanmış bulunan Türkiye Dopingle Mücadele Talimatına ve yine 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnalarına İlişkin Uluslararası Standard’ın Türkçe çevirisine ilişkin olarak; tüm bağlılarınızın ve ilgililerin bilgilendirilmesi, mevzuatınızda gerekli düzenlemelerin yapılarak talimata uygun hale getirilmesi, Federasyonunuzun resmi internet sitesinde yayınlanması ve bundan sonraki dopingle mücadele süreçlerinde tek geçerli metin olarak Komisyonumuz tarafından yayınlanan bu ve diğer metinlerin dikkate alınması konusunda gerekli hassasiyeti göstermenizi talep eder, başından beri devam eden iş birliğinin de artarak sürmesi konusundaki inancımızı tekrarlamak isteriz.


Ayrıca Dopingle Mücadele Komisyonu’nun 2014 yılının son aylarında faaliyete geçen ve 2015 yılının başından itibaren aktif olarak dopingle mücadele konusunda tüm süreçlerin yürütüleceği Ankara Merkez ofisimizin aşağıda yer alan irtibat adreslerinin de tarafınızdan kayıt edilerek bundan sonraki tüm yazışmaların bu irtibat adres ve telefonları üzerinden yürütülmesi konusunda bilgi edinmenizi rica ederiz.

Bunlarla birlikte, dopingle mücadele konusunda Federasyonları bilgilendirmek, görüş ve katkılarını almak için her federasyonla görüşmeler yapılmasının çok yararlı olacağını düşünmekteyiz. Bu toplantıların federasyonların üst düzey yönetici (Başkan, Asbaşkanlar, Genel Sekreter, Sağlık, Teknik Kurul Başkanları vb.) ve başta disiplin kurulları olmak üzere hukukçuların katılımıyla düzenlenmesi konusunda özen gösterilmesine büyük önem vermekteyiz. Bu sebeple sizin için de uygun olan bir tarihin belirlenebilmesi amacıyla Komisyonumuz ile irtibata geçmeniz halinde gerekli ayarlama yapılabilecek ve yeni kuralların uygulanması konusunda bilgi alış verişinde bulunulabilecektir. Şimdiden katılımınız ve işbirliğiniz için teşekkürlerimizi sunarız.

Saygılarımızla,


Prof. Dr. Rüştü Güner
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi
Dopingle Mücadele Komisyonu
Genel Koordinatörü

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu
Ankara Merkez Ofisi:

Adres           : Şehit Ersan Caddesi No:24/2 06680 Çankaya ANKARA
Telefon         : 312 428 08 07
Faks                    : 312 428 08 36
e-posta         : [email protected]




Eki:    1- Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı - 2015
        2- Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnalarına İlişkin Uluslararası Standart - 2015

Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı 2015.pdf  (Boyut: 0.87 MB)
TÜRKİYE BİLARDO FEDERASYONU BAŞKANLIĞI’NA  (Boyut: 0.18 MB)
TAKİ Uluslararası Standardı 2015 (1)  (Boyut: 1.41 MB)